trening, tips og erfaringer

I et tidligere innlegg hvor jeg skrev om mitt vekttap på 17 kg var det et par som lurte på om jeg kunne utdype mer hvordan jeg hadde gjort dette.

Før jeg kjører på med mine tips er det viktig at jeg understreker at dette riktignok fungerte bra for meg, men det betyr ikke nødvendigvis at det fungerer like bra (jeg kan garantere at hvis du følger "oppskriften" min vil du gå ned, men hvor mye og på hvor kort tid kommer helt an på fra person til person.)

Det hele starter med motivasjonen din. Ta en ordentlig kikk på deg selv og se hva du vil forandre og hvorfor. For meg var det at jeg var lei av de ekstra kiloene, det var en belastning fysisk og psykisk sett. På et fysisk nivå, fordi jeg fikk dårlig selvtillit av hvor dårlig jeg presterte i gymmen og i idrett generelt. På et psykisk nivå fordi jeg følte meg ukomfortabel og dårlig i min egen kropp, og dette gjorde noe med holdningen og lykken min.

Finn motivasjonen:  nå er du lei, nå skal du endelig gjøre det, fordi du skylder deg selv det. Noen gode sider for motivasjon som har hjulpet meg en del er bla. disse to:

http://reasonstobefit.tumblr.com/ og http://new-generations.tumblr.com/

Jeg leste også en del "I form" som er et treningsblad du får kjøpt på Narvesen og de fleste dagligvarebutikker.

Når det kommer til selve opplegget er det ganske basic. Jeg har langt ifra gjort noe nytt og revolusjonerende, jeg har bare gjort det vi alle vet men som mange ikke orker å prøve fordi det er den "harde veien." Ja, det er kanskje den harde veien, men det er også den eneste veien hvis du vil gå ned i vekt og bli der.

Drit i alle dumme dietter, Nokas, Nutrillett og gudene vet hva alle prøver å selge deg for tiden. Dietter er ment for å pågå i en viss periode, du kan ikke leve på supper fra Nokas hele livet, så ved en eller annen anledning må du begynne å spise normalt igjen, og da går du opp igjen i vekt. Dietter er en quick fix som ikke varer, og disse merkene tjener godt på din desperasjon. Vær sterk; gjør det på den ordentlige måten.

Treningen er viktig. Jeg vet at mange sverger til styrketrening, men personlig har jeg aldri blitt noe særlig glad i denne form for trening. Det jeg sverget til derimot, var jogging. Jogging viser seg å være den treningsformen som er mest gunstig ved vekttap, og det kan jeg med erfaring si meg enig i. Jeg begynte å jogge ca. 3 dager i uka, med den kondisen jeg hadde fra begynnelsen av (og tro meg, den var ikke noe særlig å skryte av.) Så hvis du føler at det er bortkastet fordi du ikke orker å holde ut lenge, ikke gi deg! Fra første joggeturen min klarte jeg såvidt å holde ut i fem minutter, mens da jeg var på mitt beste klarte jeg å jogge 40 minutter i strekk; det er en klar forbedring det.

Når det kommer til joggingen er dette viktig:

- Riktig utstyr. Gode sko som passer føttene, klær som passer og puster, som du er komfortabel med. Hvis du er jente, en god sports b-h som støtter godt.

- Riktig underlag. Ikke engang våg å jogge på asfalt, det er en stor belastning for knærne dine. Det beste er myk sand på stranden eller gress, men grus funker og.

- Musikk. For meg er musikken helt nødvendig, jeg klarer virkelig ikke å jogge uten musikk. Finn god musikk med rask rytme som du liker og som inspirerer deg til å løpe.

- Tempo. Begynn veldig rolig, oppvarmingsdelen er gull verdt. Du må ikke spurte på fra første stund, men la kroppen rekke å bli varm og forberede den på den fysiske påkjenningen som skal komme. Husk å jogge i ditt eget tempo, se fremfor deg og ha musikken godt plantet i ørene. Personlig foretrekker jeg å jogge helt alene, slik at jeg ikke blir forstyrret av noen andres tempo.Jogging er litt komplisert, noen hater det, andre elsker det. De som hater det har vanskelig for å se for seg hvorfor noen i det hele tatt kan elske det. Jeg hatet det i begynnelsen, men etterhvert lærte jeg meg å elske det.

Etter som du har jogget mer og mer, øker man naturligvis både tempo, tid og hyppighet. Man jogger fortere, lengere og flere ganger i uka etterhvert. Men dette er ikke noe å stresse med, da dette som oftest tar seg opp naturlig når kroppen er klar for det.

Kosthold

Lite, ofte og sunt. Gjerne 3 timer mellom hvert måltid. En god stor frokost, og husk at frokosten legger hele grunnlaget for resten av dagen. Det er lurt å styre unna sukker her, for hvis dagen starter med sukker har den en tendens til å ende med det og.

Jeg var aldri på noen lavkarbodiett (som dere har fått med meg blir jeg dårlig av ordet "diett") men jeg hadde en liten periode i begynnelsen hvor jeg kuttet betydelig ned på poteter, ris og brød uten å kutte det helt ut.

Når søtsuget kommer: Ha alltid nøtter du liker, tørkede frukt, bær, smoothies o.l for hånden. Bær er en kjempegod erstatning for godteri synes jeg, veldig søtt, veldig godt og veldig sunt. Gjerne lag fruktsalat med masse god frukt og ta på litt mager vanilje kesam.

Det er også viktig å ikke bli helt fanatisk når det kommer til sukker og kalorier. Til tross for å ha gått ned 17 kg var det ikke en eneste gang hvor jeg satt og telte kalorier. Faren hvis man er for streng med seg selv på dette området, er at man til slutt sprekker. Man sier jo at når man går en viss periode uten godteri forsvinner suget, og dette stemmer, til en viss grad. Det som skjedde meg meg var at godterisuget gikk over, (dette var en ekstrem periode hvor jeg ikke spiste godteri i det hele tatt) men til gjengjeld smalt dette tilbake på meg, en dag sprakk jeg helt og stappet i meg alt av godteri jeg fant. Dette var kroppens måte å si at jeg hadde vært for streng. Vi mennesker trenger tross alt både surt, søtt og salt. For all del, kutt ned på godteri, bare ikke overdriv. En dag i uka burde holde, gjerne lørdag, hvor du unner deg selv litt sukker. Bare prøv å begrense inntaket, og hold godteriet i helgen, ikke la det gå utover hverdagen.

Jeg spiste mye frukt, nøtter, grønnsaker og små hyppige måltider da jeg gikk ned i vekt. Jeg drakk mye vann, jeg kuttet helt ut all form for brus (noe jeg ikke savnet ettersom jeg egentlig aldri var noe særlig fan av brus, det ble heller bare en vane i helgene.)

Greia er at jo mer man trener, jo mindre blir søtsuget og man blir mer gira på å spise sunt.

Hvis noen lurer på et typisk treningsopplegg så trente jeg faktisk senest istad og det var slik det foregikk:

25 min jogg uten stopp på tredemølle.

knebøy (knær) 2 sett med 2x 12 repetisjoner

utfall (bein og rumpe) 2 sett med 2x 12 repetisjoner

benkpress (armer og bryst) 2 sett med 2x 10 repetisjoner

nedtrekk (rygg) 2 sett med 2x 10 repetisjoner

sit ups 30 repetisjoner på rappen

tøy ut!!

Jeg sa tidligere i innlegget at jeg ikke likte styrketrening noe særlig, men jeg har lært meg å like det litt i det siste, det har jo mange fordeler det og. Forbrenningen øker betraktelig, musklene vokser og man blir fastere i kroppen.

Om det er noe mer noen lurer på, feel free til å spørre i kommentarfeltet! Håper dette var til noe hjelp. :-)

 

Publisert: 14.01.2013 @ 19:29 Kategori: Blogg Kommentarer: 5

5 kommentarer

Postet av: Julie Boye Ulriksen

Dato: 14.01.2013 Tid: 20:00 URL: http://julieboyeulriksen.blogg.no
Kjempegode tips! Hyggelig med en kommentar tilbake ♥

Postet av: Emma Hulleberg

Dato: 14.01.2013 Tid: 20:05 URL: http://www.eemhh.blogg.no
bra tips!

Postet av: minidagb0k

Dato: 14.01.2013 Tid: 20:16 URL: http://minidagb0k.blogg.no
Fine tips :) Og ikke minst, veldig fin blogg!

Postet av: Dante Barselotte

Dato: 14.01.2013 Tid: 20:50 URL: http://dantesworld.blogg.no/
Fint innlegg, står mye bra her :) Sjekk ut bloggen min :)

Postet av: Michelle ,story of my life!

Dato: 14.01.2013 Tid: 21:05 URL: http://thelifeofmichen.blogg.no
Så fine tips:) som du sier så er det viktig å finne det man trives med så man fortsetter. jeg f.eks må ha variasjon. Er så enig med deg, blir dårlig av ordet diett!! Man skal jo kunne leve med det:)

Skriv en ny kommentar

hits