Tar du ansvar?

Her om dagen begynte jeg å tenke på alle de sakene som var oppe i media for 3-4 år siden (om jeg ikke husker feil.) Det kom frem at flere vestlige bedrifter drev med barnearbeid. Bla. H&M måtte svare for at bomullen i deres tøy var produsert av små barn i Usbekistan helt nede i syv års alderen. Disse barna står i bomullsåkerene i opptil åtte timer med en lusen lønn. Når jeg ser for meg verden ser jeg for meg en utrolig skjev fordeling; et slags timeglass hvor Vesten briljerer øverst og vårt skadelige forbruk og grådighet stadig renner ned i hodet på u-landene som ligger nederst og bærer vår byrde.

Dette er så utrolig urettferdig. Jeg kjenner jeg blir sint på disse bedriftene, men mest av alt blir jeg sint på meg som forbruker. Jeg er jo ikke noe bedre, jeg er en svak forbruker som elsker å kjøpe ting og som ikke liker å se sannheten inn i øynene. Da disse sakene kom frem fikk jeg høre om dem i media, men jeg fortsatte å handle på H&M akkurat som de fleste andre. Jeg oppdaget en "Boikott H&M" Facebook side her om dagen, med 200 og noe medlemmer. Jeg begynte å lure litt på om disse 200 virkelig klarte å boikotte H&M, og isåfall ser jeg opp til dem.

Jeg lar meg friste av billige og fine klær, og sånn er det. Men i det siste har jeg begynt å tenke at jeg vil ta litt mer ansvar. Jeg har begynt å bli veldig obs på hva kosmetikkproduktene mine inneholder, fordi jeg vil ta vare på kroppen min. Men kanskje jeg skal begynne å tenke på andres kropper enn min egen, som f.eks de stakkars barna som sliter under uverdige forhold hele dagen?

Fair Trade er et merke jeg har skrevet om her på bloggen før, et merke jeg synes er fantastisk. Det mange ikke forstår er at u-land trenger rettferdig handel. Det hjelper ikke at vi i Vesten pøser på med veldedighetspenger som kanskje havner i lommene på et korrupt styre. Disse menneskene trenger som sagt handel, en rettferdig handel. En rettferdig lønn for arbeidet som blir gjort. Bare slik kan u-landene få en jevn inntekt og klare å stå mer på egne bein. Jeg har absolutt blitt nøye på å kjøpe produkter merket "Fair trade", og jeg vil ikke være den som forbruker mens andre må lide for det.

Det er vanskelig å legge om kjøpevanene helt, jeg vet det. Men jeg synes vi alle skal prøve å gjøre en innsats, og faktisk tenke litt mer over det når vi står overfor valg i butikken. Begynn i det små, og da vil jeg anbefale alle å se etter dette merket:Med mer bevisstgjøring av dette merket tror jeg vi alle kan gjøre en forskjell. Les mer om Fair Trade på deres hjemmeside: http://www.fairtrade.no/om-fairtrade/hva-er-fairtrade/

Publisert: 20.01.2014 @ 23:15 Kategori: Anbefalinger Kommentarer: 10

10 kommentarer

Postet av: Kaisa Elise

Dato: 20.01.2014 Tid: 23:31 URL: http://kaisaeb.blogg.no
Bra innlegg. Jeg handler selv på h&m, men tenker på de stakkars barna .. Men for tiden fokuserer jeg ganske mye på dyremishandling.. Syns det er helt forferdelig hva som skjer i verden med folk og dyr ...

Postet av: Maria

Dato: 20.01.2014 Tid: 23:31 URL: http://mariagii.blogg.no/
Kaisa Elise: Ja, for ikke å glemme dyrene og selvfølgelig! Uff, skulle virkelig ønske jeg kunne klare å være vegetarianer, men vet ikke om jeg hadde klart meg uten kylling... Men pels holder jeg meg unna værtfall:)

Postet av: Kakedamen

Dato: 20.01.2014 Tid: 23:38 URL: http://kakedama.blogg.no
Tror folk virkelig at en boikott av barnearbeid vil gjøre livet bedre for de barna som mister jobben sin? Hva tror folk de skal leve av når de mister "luselønna" si? Skal de leve av trygd fra staten? Skal barnevernet komme å ta vare på dem? Det er utrolig naivt å være imot barnearbeid og det viser at man ikke har tenkt det hele igjennom skikkelig. I enkelte land er det blitt forbudt å bruke barn i arbeid og gjett hva ungene må gjøre nå for å skaffe seg mat? Undersøkelser viser at situasjonen for disse ungene er blitt verre. Nå må de stjele eller prostituere seg for å overleve og taket de hadde over hodet i forbindelse med arbeidsplassen har de mistet. Hvordan er det bedre? Denne informasjonen er et googlesøk unna. Det er bare ingen som tenker nøye igjennom hva de sier når de er imot barnearbeid. Herregud, jeg er jo selvsagt det jeg også, men man KAN IKKE stoppe barnearbeid uten å ha gode alternativer på plass først. Alle vil jo at barn skal være lykkelige, frie, lekende vesener med mette små mager, men virkeligheten er at for barna i de landene det gjelder så er ikke det alternativet selv om barnearbeid blir forbudt. De har INGEN som tar vare på dem når de mister jobben, INGEN som bryr seg. INGEN tar økonomisk ansvar for dem rett og slett fordi det ikke er rom for det. Jeg mener heller at vi må kjempe for å bedre vilkårene for ungene slik at de slipper å jobbe ryggen skakk, får en bedre lønn, får skolegang gjennom arbeidsgiver og skikkelig og nok mat. Jeg er mer enn villig til å betale mer for klær for at dette skal bli en realitet, men å boikotte det som hjelper disse barna unna kriminalitet og hor for 50 år gamle gubber DET er jeg ikke villig til. Hmmmm... må prøve å finne en organisasjon som jobber for dette her jeg... Takk for at du dro frem igjen noen tankeprossesser for meg her. Er engasjerende for meg dette temaet :) Håper du ikke tar det ille opp. Vil du jeg skal si ifra om jeg finner en god organisasjon som jobber for å gjøre disse barnas liv bedre? :)

Postet av: Maria

Dato: 20.01.2014 Tid: 23:45 URL: http://mariagii.blogg.no/
Kakedamen: Ja, du har absolutt et poeng, jeg har virkelig ikke tenkt sånn på det før... Det er vel heller det at jeg ikke har hørt om noen andre alternativer, men ja for all del hvis du finner en god organisasjon som jobber for dette så skrik ut! :) Hvis du blar litt ned også så ser du at jeg har skrevet om Fair Trade, og denne organisasjonen mener jeg jobber med å bedre arbeidsvilkår og rettigheter for sine arbeidere, og det er nettopp det jeg ville oppfordre til med dette innlegget. :)

Postet av: Kakedamen

Dato: 20.01.2014 Tid: 23:49 URL: http://kakedama.blogg.no
Fairtrade er kjempebra, men de tar ikke tak i det enorme problemet med slavedrift av barn (for det er jo egentlig det det er :/)... Tenk hva det kunne gjort med verden om alle barna som er tvunget til å jobbe ville fått skolegang gjennom jobben?! Det ville gitt helt fantastiske ringvirkninger i landene de bor i etterhvert som de vokser opp. Vesten har jo flere ganger vist at endring gjennom press faktisk er mulig så det gjelder å presse på riktig plass :D

Postet av: Maria

Dato: 20.01.2014 Tid: 23:51 URL: http://mariagii.blogg.no/
Kakedamen: Ja, da gjelder det bare å finne denne riktige plassen å presse på. Men takk for godt innspill, da har jeg lært noe nytt idag. :) Og gjerne si ifra hvis du finner en slik organisasjon.

Postet av: Camilla

Dato: 21.01.2014 Tid: 00:08 URL: http://camstrener.blogg.no
Er så mye grusomt i verden. Vanskelig å forestille seg hvordan ting faktisk er når vi er så heldig å sitte på toppen. Urettferdigheten er i alle fall enorm og vi har et sinnsykt forbruk som ikke kan rettferdiggjøres. Heier på Fairtrade i dette tillfellet.

Postet av: mathilde

Dato: 21.01.2014 Tid: 07:29 URL: http://mathildetia.blogg.no
En ting har jeg lært om livet; det vil aldri bli rettferdig dessverre :/

Postet av: Maria

Dato: 21.01.2014 Tid: 12:06 URL: http://mariagii.blogg.no/
Camilla: Enig, vi får prøve å handle mer bevisst alle sammen, og gjøre det vi kan:)

Postet av: FruTaraldsen

Dato: 21.01.2014 Tid: 20:06 URL: http://frutaraldsen.blogg.no
Jeg tar ansvar :)

Skriv en ny kommentar

hits