Snarvei til toppkarakterer?

Ofte dukker det opp annonser på facebook som reklamerer med overskriften "Enkle grep for å bli en toppstudent" og under en slik annonse finnes kommentarer i selve annonsen som leser:" Jeg ble sjokkert over hvor enkelt det var!"

Dette, folkens, dette irriterer og provoserer meg. Jeg forsøkte i nysgjerrighet å klikke inn på linken for å se hva disse "enkle" grepene var. Selvfølgelig viste det seg at jeg måtte betale penger for å få denne mirakelkuren. Jeg er veldig sarkastisk nå, men jeg synes jeg har god grunn til å være det. Slike lokke-overskrifter forenkler virkeligheten og kan gi et falskt bilde av hvordan man skal oppnå toppkarakterer på høyere utdanning. Jeg har selv lest gjennom tips på ulike student-sider som fremstilles som "revolusjonerende" og "dette visste du kanskje ikke". Listen er lang, men inneholder punkter som er så åpenbare og velkjente at ordet "nytt" eller "sjokkerende enkelt" ikke passer inn. Tipsene lyder som oftest som følgende: Hold deg i aktivitet! Tren! Spis sunt! Drikk vann! Les mye! Planlegg hvor mye du skal lese! Hold det ryddig rundt deg! o.s.v. 

Jeg har en mistanke om at denne "toppstudent" boka inneholder mye av det samme, altså ingenting nytt under solen. Det som plager meg er at disse annonsene fort kan lure studenter til å tro at det er "enkelt" å få en A. Det er jo bare å gjøre sånn! Neimen så flott da, koden er knekt, framover vil alle studenter få A-er i fleng med enkle grep! 

Jeg kan kun snakke av egen erfaring, men jeg har tross alt gått på universitet i 2 år nå, og jeg har fått en del A-er og B-er så jeg synes jeg er litt kvalifisert til å si noe om kravene til disse karakterene. Min erfaring er at når det kommer til toppkarakterer så finnes det ingen "enkle grep" eller "snarveier". Jo fortere man innser dette, jo lettere blir det å faktisk jobbe skikkelig med skolearbeid. Den eneste (etter min mening) og sikreste veien til toppkarakterer er HARD ARBEID. Dette ble i caps lock fordi jeg synes det er så forbanna viktig å understreke. Det betyr: les hver dag, forbered deg til timer, møt oppp i timer, vær aktiv i timene, still spørsmål, gjerne en gang for mye! Diskuter det du har lært med medstudenter og andre. Dette er så basic, og sikkert kjedelig å lese om, men det er søren meg dette som funker. Du kan godt ha verdens dyreste Mac/PC og verdens knæsjeste fargepenner, men hvis du ikke leser pensum så kommer du ingen vei med disse duppedittene. Du må gjerne trene og spise nøtter og supermat, men det alene gir deg absolutt ikke A. Alle lærer på ulik måte, derfor finnes det ingen "fasit", men de fleste kan nok være enige om at alle må legge en innsats i arbeidet. Om du lærer best ved å skrive, så gjør du det! Lærer du best ved å lytte, så konsentrer deg om å lytte i forelesningene. Lærer du best av å prate om stoffet, finn en kamerat i klassen som du kan prate med. Jeg synes også at forelesningene er gull verdt, da ser du hva foreleser legger vekt på og de kommer ofte med små hint om stoff som kan dukke opp på eksamen. Å være aktiv i timene er også gull, ikke vær redd for å spørre om dumme ting, det er garantert en gjeng andre som sitter og lurer på akkurat det samme. 

Bare for å klargjøre helt til slutt: Jeg sier ikke at du ikke skal låne bøker om tips i forhold til forbedring av karakterer, jeg sier bare at jeg er veldig kritisk til hvordan disse tipsene fremstilles, nemlig som noe "enkelt" du kan gjøre i en fei. Den beskrivelsen stemmer overhodet ikke med mine personlige (eller andre jeg kjenner) sine erfaringer med karakterer og innsats på høyere utdanning. Vær kritisk til ale som mener at de har en vidunderkur eller fasit som er så enkel at du skulle ikke tro det engang. 

Dette er et tema jeg bare måtte få ut, og jeg kunne sikkert ha skrevet en hel bok om det, men foreløpig får det være med et blogginnlegg.

 

Publisert: 09.03.2016 @ 15:22 Kategori: Anbefalinger Kommentarer: 7

7 kommentarer

Postet av: Birgitte

Dato: 09.03.2016 Tid: 15:28 URL: http://birdshit.blogg.no
Viktig og godt poeng! God struktur og planlegging i hva man skal lese og når syns jeg er kjempe greit - da vet jeg at jeg kommer gjennom pensum i tide. Ha en fin dag :-)

Postet av: Maria

Dato: 09.03.2016 Tid: 15:29 URL: http://mariagii.blogg.no/
Birgitte: Enig med deg i det:) Takk, i lige måde!

Postet av: magemassasje

Dato: 09.03.2016 Tid: 16:13 URL: http://magemassasje.blogg.no/
Enig med deg her. Det finnes ingen snareveier til steder det er verdt å komme til :)

Jeg er selv student nå, og syns fagene egentlig er ganske enkle. Det som ikke er lett er å tilbringe den nødvendige tiden for å tilegne seg den kunnskapen nødvendig for toppkarakterer. Og man må faktisk bruke mye tid hvis man vil lære seg noe nøye.

Postet av: Maria

Dato: 09.03.2016 Tid: 16:31 URL: http://mariagii.blogg.no/
magemassasje: Jepp, nemlig! Det tar tid å få stoffet ordentlig inn, og da er det lesing som gjelder:)

Postet av: Benedicte Arntzen

Dato: 09.03.2016 Tid: 16:58 URL: http://benedicteal.blogg.no
helt enig med deg!! Bra skrevet <3

Postet av: Lilly

Dato: 09.03.2016 Tid: 18:30 URL: http://http://lillyb.blogg.no/
Helt enig! :D

Postet av: cholife

Dato: 21.03.2016 Tid: 17:48 URL: http://cholife.blogg.no
Jeg er så enig i dette her. Det ligger så mye mer bak en bra karakter enn det der. Stå på! :)

Skriv en ny kommentar

hits