Kategori: Trening

Hvorfor trene yoga

Det er ingen hemmelighet at jeg har blitt skikkelig yogafrelst. Jeg håper derfor at jeg kanskje kan inspirere eller i alle fall informere dere lesere om fordelene ved yoga. Jeg tror noen har en oppfatning om yoga som noe orientalsk og merkelig, og kanskje er dette blitt en trendsak som mange også blir skeptiske til. Jeg håper at hvis du tenker dette, eller hvis du rett og slett ikke har så mye kunnskaper om yoga så kan denne lista med helsegevinster ved yoga hjelpe litt på. Hvis ikke disse punktene gir deg en god grunn til å starte så vet ikke jeg! Så, here we go:

- Blodtrykket senkes
- Musklene styrkes og bygges opp
- Skjelettet blir styrka
- Du blir mer fleksibel og myk
- Du blir rett og slett glad fordi yoga øker serotonin levelen
- Yoga øker forbrenningen og tar av kalorier og gjør deg generelt mer bevisst på å spise sunnere
- Blodsukkeret synker
- Du fokuserer bedre på saker og ting (særlig gunstig for studenter som meg selv)
- Hele kroppen slapper mer av og du blir mer bevisst på nuet
- Gir deg en bedre og dypere søvn
- Styrker immunforsvaret
- Forebygger irritabel tarm syndrom og forbedrer fordøyingsvansker
- Øker selvtillitten
- Holder virus og allergier unna

Kilde: yogajournal.com Og hvis dere nå har lyst til å hive dere uti det: Se videoer på youtube (sikkert haugevis av slike), kjøp en yoga introduksjonsbok eller meld deg på yogakurs på ditt lokale treningsenter.
Mitt råd til nybegynnere er å ta det rolig og prøve deg forsiktig fram på de enklere øvelsene. Og husk: yoga handler ikke om å komme seg opp i helt syke og akrobatiske posisjoner. Den handler om den lille framgangen du gjør fra gang til gang og at kroppen din blir mykere litt og litt til du klarer å strekke deg enda lengre. Lykke til!

Bilde: google
Publisert: 24.03.2015 @ 16:58 Kategori: Trening Kommentarer: 9

Jeg klarte det!

Jeg jogga akkurat rundt Mosvangen som er en turløype her i området hvor vi bor. Løypa er ca. 3,4 km lang og jeg har aldri klart å jogge hele runda uten å stoppe. Jeg har som tidligere nevnt hatt et langt opphold fra trening, men nå kjente jeg i hele kroppen at jeg måtte tilbake. Jeg satt hjemme alene i sofaen og så på serier og følte meg egentlig bare i dårlig humør. Så fikk kjæresten med meg ut på en joggetur, og vips så er humøret på topp! Så enkelt kan det faktisk være noen ganger. Dere aner ikke hvor glad og stolt jeg er, fuck Janteloven; jeg sier det som det er akkurat nå. Jeg hadde såå lyst til å gi opp minst fem ganger i løpet av hele turen, men jeg klarte det! Jeg jogget 3,4 km på 17 min. 

De siste gangene jeg har forsøkt å jogge rundt der har jeg bare blitt sur og gitt opp under halvveis. Jeg har skyldt på dårlig form og både det ene og det andre. Så gjorde kjæresten min meg oppmerksom på noe helt essensielt ved trening generelt (og særlig løping): Størsteparten av treninga foregår på et mentalt nivå. Kroppen klarer mye mer enn vi gir den credit for, det er i hodet det sitter. I mitt tilfellet har jeg hatt sperrer mentalt som har ødelagt for fremgangen min, men nå i kveld klarte jeg å fjerne disse sperrene og presse meg selv hardt. Jeg kjente at pizzaen jeg hadde spist noen timer før gnagde på magen og beinet begynte å gi etter, men jeg kunne bare ikke stoppe. 

Jeg anbefaler alle som trenger et kick å forsøke å nå et mål de har tenkt på lenge. Du blir så glad! Særlig nå midt oppi eksamenslesingen så synes jeg løping er den beste avkoblingen. Jeg lever aldri så mye i nuet som jeg gjør når jeg løper; alle tanker bare flyter videre. Hodet blir klart, og kroppen blir deilig sliten.

Ble et skikkelig skryteinnlegg det her, men jeg måtte bare få det ut. Dette er en følelse og et mål jeg vil huske! 
Publisert: 11.11.2014 @ 23:48 Kategori: Trening Kommentarer: 20

Hva trening betyr for meg

Hei og hopp!

Det var lenge siden sist, folkens. Jeg må si at når det kommer til bloggingen så kommer jeg og går litt som jeg vil. Dette er jo tross alt min blogg, så jeg må nesten blogge når jeg faktisk føler jeg har noe å si. Uansett, dette innlegget har jeg tenkt litt fram og tilbake på, og jeg har funnet ut at jeg må bare skrive det. Jeg har sikkert skrevet noe lignende tidligere, men det får så være!

Nå har det seg sånn at jeg har gått en lengre periode uten å ha trent. Null og niks! Medlemskap på treningssenteret har ligget i lommeboken på sin faste plass, men motivasjonen har liksom forsvunnet et mystisk sted. Jeg har iallefall ikke hatt noe særlig overskudd, og har følt fort at ting kan bli et større ork enn de egentlig burde.

Så tenker jeg: treningen har for meg vært en stor redning i kritiske perioder i livet. Den hjalp meg ned mange kilo og løftet selvbildet betydelig. Mange sier at man ikke får bedre selvbilde eller selvtillit av å gå ned i vekt; jeg sier det kommer helt an på metoden. Min metode for å gå ned i vekt bestod i hardt og ærlig arbeid. Jeg spiste meg mett på god og sunn mat og trente ræva av meg. På den måten ble jeg stolt når kiloene raste av, fordi jeg visste nøyaktig hvor hardt jeg hadde jobbet for dem. Treningen ga meg mestringsfølelse på et helt nytt nivå; jeg gikk fra å være den jenta som hadde toppkarakterer på skolen, men som var dårlig stilt i gymtimene til å få selvtillit både teoretisk og praktisk sett.

Trening, dere: det gjør underverker for kroppen vår! Tenk på det, vi er skapt for å bevege oss; alt taler for det. Når du går, løper, svømmer, sykler eller danser så hyller hver fiber i kroppen din deg. Det er kroppen din som roper til deg: "Sånn skal det være! Det er dette du er skapt til!"

Så nå er jeg tilbake igjen. Beina brenner, skuldrene hyler, magen knyter seg og armene verker, men jeg føler meg topp! I går kom jeg meg på treningssenteret etter et langt opphold. Jeg trosset været (det er faktisk flom her på Vestlandet, haha), og gikk i oppoverbakke mens tightsen klistret seg til beina. Vel fremme på senteret fikk jeg kjørt meg på mølla og gjort en del styrkeøvelser. Ikke noe store greier for en som er i toppform, men for meg var dette begynnelsen på slik jeg vil fortsette å leve framover.

Det er ingenting som gir meg mer energi, glede, mestringsfølelse og selvtillit enn gode treningsrutiner. En kropp i god form smitter over på psyken. Hele systemet henger sammen og reflekterer hverandre.

Tidligere trente jeg for å gå ned i vekt, men nå trener jeg for å holde meg i form og ikke minst for å gi kroppen min den bevegelsen den er skapt for. 

Men en ting skal jeg innrømme: Det var søren meg ikke lett å stå der på treningssenteret og se alle som løper som rotter på speed på den tredemølla! Jeg er jo fullt klar over at jeg ikke er i god form lenger, men på et visst punkt måtte jeg tvinge meg selv til å stenge alle på det senteret ute. Dette har blitt sagt 1000 ganger før, men jeg synes det er så viktig at jeg sier det igjen: Trening handler kun om å konkurrere med deg selv! For min del funker det helt fint å trene alene, for da føler jeg at jeg fokuserer på mine egne prestasjoner og mitt tempo uten distraksjon fra andre. Men jeg forstår selvsagt også at det kan være kjekt med en treningspartner som pusher deg til å yte det lille ekstra når du bare vil legge deg ned og grine.

Uansett: Velg det du trives best med og stå på!

Dette ble et langt innlegg om trening, men jeg følte jeg trengte å bare få det ut: I'm back!

Noen flere som har kommet seg ut av sofaskallet sitt denne høsten? Jeg heier på dere alle! :)

 

Publisert: 29.10.2014 @ 20:56 Kategori: Trening Kommentarer: 7

AGAIN AND AGAIN

Etter å ha tatt en lang og unødvendig pause fra joggingen, har jeg fått startet opp såvidt idag. Det var egentlig ikke planlagt en gang. Jeg og den late rumpa mi hadde egentlig en avtale med TV-en da jeg kom hjem sliten fra en lang skoledag, men heldigvis ble jeg med venninna mi på en joggetur ganske så spontant.

Uheldigvis var ikke værgudene helt med oss, og selv om regnet plasket ned i haugevis fikk vi oss en liten tur. Selv er jeg stolt over at jeg holdt ut uten å klage og stoppe med en gang, selv om det var rett hjem til Pc-en etterpå anyways.

En liten inspirasjon til dere andre der ute med dårlige og gode perioder!

Publisert: 22.08.2012 @ 18:48 Kategori: Trening Kommentarer: 1
hits